Słodkości, w przeróżnych postaciach i formach, nieodłącznie związane z powrotami we wspomnieniach do lat dziecięcych, kiedy to babcine pierniki kusiły tradycyjnym smakiem i aromatem, i znikały w ustach jeden po drugim. Choć z biegiem czasu wchodzące z rozpędem i nachalnością współczesne metody sztucznego udoskonalania produktów, mające zmieniać lub poprawiać konsumpcyjne gusta, wypierają odwieczne metody i tradycję, jednak nigdy nie będą w stanie zbliżyć się do prawdziwego naturalnego smaku.
Czasem, w rodzinach pielęgnuje się przekazywanie z pokolenia na pokolenie wielowiekowych tradycji dotyczących pewnych specjałów. Często odbywa się to w duchu tajemnicy, która nigdy nie powinna wyjść poza krąg rodzinny, a delektujący się niepowtarzalnym smakiem pewnych rarytasów, nigdy nie poznają tajemnicy składników. Czy przepisy na pierniki mogą stanowić w pewnych kręgach sferę tabu? Wszakże różnorodność tak niezwykłych smaków i aromatów pozwala przypuszczać, iż niektóre z nich są objęte tajemnicą związaną ze składem i metodami wytwarzania.
Faktem jest jednak, iż niektórzy wykazują się pełnią empatii i chęcią podzielenia się z innymi wspaniałymi słodkimi przepisami. Jeśli nasza pamięć zawiodła przez lata i nie pamiętamy wskazówek babci, której wypieki stanowią już tylko niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa, warto skorzystać z innych pomysłów, które być może nie będą stanowiły smakowego podobieństwa z przeszłości, ale być może dostarczą odkrycia całkiem nowych i do tej pory niedoświadczonych smaków. W końcu, natura ludzka lubi nowe wyzwania.